14 november 2015

Reglement Auto

U bevindt zich hier: Home > Reglement > Reglement auto


Reglement Deelnemer — Reglement Auto — Reglement 1800cc klasse — Reglement Bijlage


 1. Deelnemers mogen uitsluitend meedoen in auto’s in standaard uitvoering.  Alleen personenauto’s en stationcars zijn toegestaan, dus geen bestelbusjes etc. Alleen motoren die in een personen auto geleverd zijn, zijn toegestaan. Alleen toegestaan zijn auto’s die zijn aangedreven op twee wielen. Er mag geen PUR gebruikt worden. Alle uitstekende delen dienen te zijn verwijderd. Ook trekhaken moeten geheel worden verwijderd.
 2. Het verwijderen van gelaste onderdelen van de carrosserie is toegestaan mits dit geen verzwakking van de constructie van de auto geeft en de veiligheid van de rijder niet in het geding komt. Daarnaast moet de auto zijn originele buitencontouren behouden. De demontabele kofferklep valt buiten deze regel en mag dus verwijderd worden.
 3. Indien de originele motorkap en deuren verwijderd zijn dan moeten deze vervangen worden door plaatwerk welke qua dikte (dikker is uiteraard toegestaan), soort materiaal en formaat gelijk zijn als origineel.
 4. Bumpers verzwaren is toegestaan in de vorm van één buis. Wanneer er een originele bumper op de auto aanwezig is moet deze buis binnen de contouren van de auto gemaakt zijn. Wanneer er geen bumper aanwezig is voor aanvang van, of tijdens de cross moet deze buis gemonteerd zijn tussen de buitenkanten van de chassisbalken. Zie tekening in bijlage. De buis mag uitwendig gemeten maximaal 50mm zijn. De buis mag een maximale wanddikte hebben van 4mm. Het geheel moet deugdelijk worden vastgemaakt aan het chassis, waarbij maatvoering van de ophangpunten in redelijke verhouding is met de buis. Zie afbeelding I van de bijlage, behorend bij dit reglement. Ter bescherming van de radiator ed. mag gebruik worden gemaakt van 2mm (geperforeerde) staalplaat, of 2mm (geperforeerde) aluminiumplaat.
 5. (deze regel vervalt na crossseizoen 2017) Afgezaagde achterkanten zijn goedgekeurd mits de achterkant tot 10cm achter de vuldop is verwijderd. Wanneer er geen vuldop aanwezig is, dan tot 10cm achter de achterkant van de achterwielen. De opening die is ontstaan moet worden dichtgemaakt met maximaal 2mm dik staalplaat. Deze staalplaat moet tot hoedenplank hoogte zijn.
 6. Hogere of bredere banden zijn toegestaan. Opsnijden is in alle vormen toegestaan. Banden met M en S “Rally” profiel en noppenbanden en gecoverde banden zijn niet toegestaan. Trekkerbanden zijn verboden.
 7. De carburateur dient te worden voorzien van twee gas-afsluitveren.
 8. De radiateur mag onder de motorkap blijven en de koelvloeistof moet worden vervangen door water. De accu moet goed vastgemaakt op de originele plaats zitten of achter de linker of rechter voorstoel bevestigd te zijn aan het chassis. De accu moet onderhoudsvrij zijn wanneer deze niet onder de motorkap is geplaatst. Wel dient het koelsysteem cq verwarmingssysteem + de accu deugdelijk te worden afgeschermd.
 9. Er mag een grotere radiateur aangebracht worden. Indien de radiateur verplaatst wordt naar buiten het motorcompartiment, mag deze uitsluitend geplaatst worden tussen de hoofdrolbeugel en de achteras en moeten leidingen en koelers afgeschermd worden middels een gesloten metalen plaat tot minimaal de bovenzijde van de koeler en tevens d.m.v. een horizontale plaat die tot over de koeler en het reservoir komt.  De afscherming van de leidingen, koeler en reservoir moet zo geconstrueerd zijn dat deze zo dicht mogelijk langs de  binnencontouren van de auto loopt. LET OP: De koelbuizen die in het bestuurdercompartiment liggen moeten ten alle tijden gecontroleerd kunnen worden door het keurteam. De afscherming moet dus makkelijk demonteerbaar zijn! De koelbuizen die in het bestuurderscompartiment lopen ( dus tussen de hoofdrolbeugel en het schutbord dienen uit 1 stuk te zijn. Er mogen dus geen koppelingen bevinden in dit gedeelte). De koelbuizen in het bestuurders compartiment moeten gemaakt zijn van RVS, aluminium of staal, hier mag geen ander materiaal voor worden gebruikt.
 10. Al het glas en hard plastic moet worden verwijderd (ramen, lampen, spiegels, reflectoren etc.), m.u.v. originele bumpers, dashboard en de binnenspiegel. Glas dient uit de deuren te zijn verwijderd. Een eventuele gasinstallatie moet geheel worden verwijderd.
 11. De auto moet voorzien zijn van 2 remlichten met hiertussen 1 stoflicht. Deze lampen moeten rood zijn. De lampen moeten vanaf achter gezien voldoende zichtbaar zijn. De ombouw van de lampen moet minimaal 7×7 cm zijn. Alle lichten moeten voorzien zijn van 21 Watt lampen.
 12. Tijdens de keuring en de cross moet de auto van binnen volledig leeg en schoon zijn. En moeten alle losliggende onderdelen zijn verwijderd. Ook moeten wieldoppen verwijderd zijn.
 13. Er moet minimaal een goed functionerende goedgekeurde 4 punts-/harnasgordel aanwezig zijn, die bevestigd is aan het chassis en/of de rolkooi. De gordel mag op Geen enkele wijze aan de stoel zijn gemonteerd. Eventueel is een vier puntsgordel met drie puntsbevestiging toegestaan. Daarnaast dient een deugdelijke hoofdsteun aanwezig te zijn. De bevestigingspunten van de gordel moeten rechtstreeks aan de carrosserie bevestigd zijn.
 14. Het linker voorportier moet dichtgelast of op een deugdelijke manier afgesloten te zijn. Er dient een vluchtmogelijkheid aanwezig te zijn door het linker portierraam (Klapraam).
 15. In een standaard auto dient uitsluitend van de fabrieksmatige aangebrachte brandstoftank gebruik te worden gemaakt. Indien de fabriekstank niet meer aanwezig is, mag gebruik worden gemaakt van een losse metalen tank (inhoud maximaal 10 liter) volgens afbeelding II op de bijlage, behorend tot dit reglement, de tank moet een goed sluitende dop hebben. Deze tank dient bij voorkeur geplaatst te worden rechts achter, voor het achterwiel door middel van een hoekprofiel. De ontluchtingsslang moet voorzien zijn van een terugslagklep waar lucht in kan, maar benzine er niet uit. Dit ontluchtingsgedeelte met terugslagklep mag niet in de dop zitten, maar moet een aparte aansluiting zijn op de brandstoftank.
 16. Iedere auto moet een goed bereikbaar en zichtbaar sleepoog hebben, zowel aan de voor- als achterkant.
 17. De crossauto’s moeten aan- en afgevoerd worden op een wagen of trailer.
 18. Je nummer wordt door de organisatie toegewezen. Dit nummer moet aangebracht zijn op beide voorportieren. Minimale grootte 40 cm en duidelijk leesbaar. Dit nummer moet ook op een stalen bord op het dak goed zichtbaar zijn. Afmeting 40 cm bij 30 cm en letterbreedte 2 cm. De achtergrond moet zwart zijn met witte letters of andersom. Het goed leesbaar hebben en houden van het nummer is een verantwoordelijkheid van de rijder.
 19. Er mag reclame gevoerd worden, echter obscene teksten of schuttingtaal op de auto is verboden.
 20. Het raam aan de bestuurderskant, evenals de helft van de voorruit aan de bestuurderszijde, moet met gaas o.i.d. dichtgemaakt worden, het gebruikte gaas mag een maaswijdte hebben van maximaal 5x5cm. Het eventuele dakraam moet worden dichtgemaakt met staalplaat.
 21. Het is verplicht een deugdelijke gelaste kooiconstructie aan te brengen. Bestaande uit een rolbar links en rechts van de coureur, welke aan de bovenzijde voor en achter van de coureur en op kniehoogte aan de bestuurderszijde onderling verbonden zijn. Na het crossseizoen 2016 is het verplicht om een dubbele buis aan de bestuurderszijde te monteren deze 2 buizen moeten onder elkaar bevestigd zijn en moeten een onderlinge afstand hebben van minimaal 10 cm en maximaal 20 cm. Het monteren van de buizen in de vorm van een kruis is ook toegestaan. De rolbar achter de coureur moet voorzien zijn van een schoor van boven de bestuurderszijde diagonaal naar beneden. Zie afbeelding III van de bijlage, behorend bij dit reglement. Het geheel moet aan de onderkant, zijkant en dak rondom deugdelijk zijn gelast. Eventuele steunen naar achter of naar voren mogen niet voorbij de wielen komen. De voetplaten moeten aan de auto bevestigd worden, minimale grote van 100cm2. Suggestie voor de buis naast de bestuurder: dit mogen er ook 2 zijn. Diameter van de buis van de rolkooi moet minimaal 38 mm zijn, wanddikte buis minimaal 2,5 mm.
 22. Bij alle stoelen dient een extra steun achter de stoel te komen aan de rolkooi, op een hoogte van 75% van de rugleuning. De rugleuning van de stoel moet worden ondersteund doormiddel van constructie die strak tegen de stoel zit in de crosspositie. En deze verbinding moet in deugdelijke verbinding staan met de rolkooi.
 23. Deelnemende auto’s moeten een goed werkend remsysteem hebben waarbij alle vier de wielen bij een noodstop blokkeren.
 24. Auto’s die op de kop, over de kop zijn geweest of op de zijkant hebben gelegen, moeten worden aangeboden voor herkeuring. De cross wordt dan altijd stil gelegd (Rode vlag). Als dit gebeurt binnen de eerste ronde, dan wordt er door iedereen opnieuw gestart bij de start. Na de eerste ronde wordt er op de baan gekeurd en wordt er in een trein op de baan gestart. De auto die over de kop is gegaan moet achteraan sluiten.
 25. De originele motorkapsluitingen dienen verwijderd te worden en vervangen te worden door sluitingen die vanaf buitenaf bedient kunnen worden. Bij voorkeur wordt er gebruik gemaakt van snelsluitingen.

Aanvullend reglement auto’s jeugdklasse 

 1. Deelnemers jeugdklasse mogen uitsluitend meedoen in auto’s in standaard uitvoering, met een maximale cilinderinhoud van 1400cc, ongeblazen.
 2. De motor, versnellingsbak en carrosserie moeten standaard zijn voor dat type auto en gemonteerd door de fabrikant.
 3. In het midden onder het voorraam dient een hoofdstroomschakelaar aangebracht te worden die zowel van binnen als van buiten bedient kan worden. Met deze hoofdschakelaar moeten alle elektrische onderdelen van de auto uitgeschakeld kunnen worden (met uitzondering van het stoflicht).
 4. Banden met M & S profiel zijn toegestaan, opsnijden is in alle vormen toegestaan.
 5. Noppenbanden, gecoverde banden en trekkerbanden zijn verboden.
 6. De rijder moet tijdens de keuring kunnen aanwijzen waar de motorcode staat en deze motorcode moet duidelijk leesbaar zijn. Wanneer de rijder twijfelt aan de plaats van de motorcode is deze informatie op te vragen bij het keurteam. LET OP: dit moet voor aanvang van de crossdag worden gevraagd en niet op de dag zelf.